Eğer sabah uyandığınızda yüzünüzün şişkin olduğunu fark ettiyseniz, endişelenmeyin. Birkaç basit adımla bu durumu düzeltebilirsiniz. Bölgesel incelme ve güzellik üzerine Türkiye'de yapılan çalışmalar, Amara Beauty & Care'de en son teknolojilerle buluşarak sizlere en etkili çözümleri sunuyor. İşte yüz şişkinliğini azaltmak için bazı öneriler ve bölgesel incelme hakkında bilmeniz gerekenler.
Yüz Şişkinliğine Ne Sebep Olur?
1. Su Tutulumu: Yüzde şişkinliğin en yaygın nedeni su tutulmasıdır. Harley Street Dermatologu Dr. Emma Craythorne, "Yüzünüzdeki şişkinliğin nedeni genellikle vazodilatasyon [kan damarlarının genişlemesi] ve elektrolit dengesizliğidir. Bu durum, sıvının damarlarınızdan çıkıp cilt bölgenize geçmesine neden olur," diye açıklıyor.
2. Lenfatik Sistem: Lenfatik sisteminizdeki sorunlar da şişkinliğe neden olabilir. Dr. Craythorne, "Lenfatik sistem, vücuttan safsızlıkları temizlemede oldukça önemlidir ve zaman zaman tıkanabilir veya yavaşlayabilir. Lenfatik drenajı iyileştirmek için yapabileceğiniz en önemli şey su içmektir," diye ekliyor.
Lenfatik sistemin tıkanmasına neden olan faktörler arasında fazla tuz tüketimi, alerjiler, erken uyanmalar, sıcak duşlar, alkol ve (kaçınılmaz olarak) PMS yer alır," diyor yüz uzmanı Lisa Franklin.
3. Diş Apsesi: Kırık veya çatlak bir dişiniz ya da tedavi edilmemiş bir diş çürüğünüz varsa, bakteriler dişinizin yumuşak dokusuna girip çoğalabilir. Bu durum, diş apsesine (enfeksiyon) yol açar ve diş veya diş etrafında şişlik oluşur. Bu durumda şiddetli diş ağrısı ve çene hattında şişlik yaşayabilirsiniz.
4. Sinüzit: Sinüs enfeksiyonu da yüzünüzün normalden daha şişkin görünmesine neden olabilir. Soğuk algınlığı olduğunuzda, gözlerinizin arasındaki ve alnınızın, burnunuzun ve elmacık kemiklerinizin arkasındaki hava dolu boşluklar iltihaplanabilir ve mukusla tıkanabilir. Bu tıkanıklık basınca neden olur ve bu da gözlerinizin çevresinde ağrı, burnunuzdan yeşil-sarı akıntı, baş ağrıları ve bazen de şişmiş bir yüze yol açar.
5. Altta Yatan Sağlık Sorunları: Yüz şişkinliğine neden olabilecek birçok sağlık durumu vardır. Dr. Susan Mayou, "Tiroid hastalığı, romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus ve böbrek hastalığı gibi birçok sağlık durumu yüz şişkinliği ile kendini gösterebilir," diyor.
Yüz Şişkinliği İçin Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Yüz şişkinliğinizin altta yatan bir sağlık sorunu ile ilgili olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu arayarak durumu açıklayın. Eğer yüz şişkinliği ağrılı, ateş, döküntü, yanma hissi veya eklem ağrısı ile birlikteyse, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve acil tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Yüz Şişkinliği Nasıl Önlenir?
Şişkinliğe yatkın olduğunuzu biliyorsanız, estetik doktor Dr. Sophie Shotter, "Yatakta yükseltilmiş bir şekilde uyumayı öneriyor, bu fazla suyun drenajına yardımcı olacaktır. Ayrıca makyajı yatmadan önce çıkarmak da önemlidir; ciltteki iltihaplanma şişkinliği artırır ve gece boyunca kalan kirli makyaj bu durumu kötüleştirir," diyor.
Franklin, "Alerji ve hormonlar gibi tetikleyiciler kaçınılmazdır, bu yüzden bu dönemlerde alkol ve tuz tüketimine dikkat etmek ve yüzünüzü yıkamak için daha serin su kullanmak iyi bir fikirdir," diye ekliyor.
Hangi Gıdalar Yüz Şişkinliğine Neden Olur?
Dr. Mayou, "Vücutta çok fazla sodyum (tuz) bulunması sıvı tutulmasına ve dolayısıyla yüz şişkinliğine neden olur," diye açıklıyor. Yemeklerinizi baharatlar ve otlarla tatlandırarak tuz yerine alternatifler kullanabilirsiniz.
Tuz içeriği yüksek gıdalardan uzak durmanız faydalı olacaktır. Bunlar arasında:
- Cipsler
- İşlenmiş etler
- Ançüez
- Peynir
- Hazır soslar
- Zeytinler
- Turşular
- Tuzlu ve kavrulmuş kuruyemişler
- Tuzlu balık
- Soya sosu
- Bulyon küpleri
Alkol Yüz Şişkinliğine Neden Olur mu?
Alkol, vücudu genel olarak susuz bırakan bir diüretiktir. Cildimiz kurur ve kırışık görünebilir, ancak aynı zamanda yüz şişkin olabilir çünkü kan damarları genişler. Cilt matlaşır, ancak yüz cildi kızarabilir ve kronik alkol tüketimi ile birlikte bu kızarıklık kalıcı hale gelebilir ve kılcal damarlar kırılabilir.
"Alkol, cildinizden vitamin ve besin maddelerini alabilir ve uzun vadeli zarar verebilir. Aşırı alkol tüketimi kalıcı kızarıklık ve rosacea gibi cilt sorunları ile ilişkilidir, bu nedenle alkol tüketimini ölçülü tutmak önemlidir," diye uyarıyor Dr. Mayou.